SI

I

EN


NOVICE

news

Od dude do trobente

Se spominjate svojega prvega klasičnega koncerta? Večina ga nikoli ne pozabi. Za vselej nosimo s seboj spomin na vznemirjenje ob pričakovanju nečesa novega, na svečano vzdušje, na žuljenje pološčenih čevljev ali pretesno zapet ovratnik najboljše srajce … spomin na zvoke, glasbo, na čarobnost trenutka, ki osupne in presune.

No, pri
Festivalu Maribor se lahko hvalimo s podatkom, da smo »krivi« za celo generacijo obiskovalcev, ki se svojega prvega obiska koncerta zagotovo ne bo spomnila. Vzrok ni v kakšnem travmatičnem doživetju (bog ne daj), temveč v dejstvu, da so bili ob obisku koncerta še v pleničkah!

Prav ste prebrali. Smo eden redkih festivalov, ki se lahko pohvali z obiskovalci, katerih starost se šteje v mesecih in ki v dvorano ne prihajajo držeč se za roke svojih mam, temveč jih mame prinesejo v naročju.

 

Naši koncerti za dojenčke in malčke so pravi hit, pa tudi odlična investicija v prihodnost. Prepričani smo namreč, da čeprav se mali obiskovalci koncerta ne bodo spomnili, radost in užitek, ki ju občutijo ob poslušanju klasične glasbe, ki jo naši odlični glasbeniki izvajajo v živo in čisto od blizu, ostaneta za vselej. In sčasoma prerasteta v ljubezen do nje.

Odkrivanje in ustvarjanje glasbe v naša življenja prinašata radost in užitek, zato obiskovalcem Festivala Maribor  (ne le malčkom) ponujamo še več priložnosti za ta doživetja. Dobrodošli v Zvočnem vrtu, čarobnem svetu, kjer rastline in živali oživijo s pomočjo zvokov. To je razstava prav posebne vrste, na kateri nikjer ne boste videli napisa »Ne dotikajte se razstavljenih predmetov!«. Nasprotno. Prosili in vzpodbujali vas bomo, da jih vzamete v roke, jih raziščete, in izzvali, da iz njih izvabite zvoke in ustvarite glasbo.

 
Sprejmite izziv! Radost (in spomini) zagotovljeni!

10.09.2018
news

Strast a l'anglaise

Na pripadnike katere nacionalnosti pomislite ob opisu »strastni«? Na Italijane, gotovo (strastni uživači dobre hrane in vina), na Francoze, brez dvoma (strastni so do, no, strasti … saj veste, »amour fou«), morda Špance, katerih zastavo vihti nihče drug kot Don Juan; toda na Angleže?

Pri
Festivalu Maribor smo se povečini strinjali, da niso prav očitni kandidati. Sodelavka jih je na primer opisala takole: »Edini res strasten trenutek, ki mi je ostal v spominu po mojem bivanju na Otoku, je prepir med mojo stanodajalko in njenimi sestričnami o tem, ali je na ‘scone’, maslene kolačke, brez katerih ni popoldanskega čaja, treba najprej nanesti smetano ali marmelado. Razvnela se je strastna debata (povišani glasovi in zariple ličnice) in preden so se tetke vsaj za silo umirile, sem, lačna študentka, mirno zmazala tono kolačkov, ne da bi to opazile. (Najprej sem nanesla marmelado, če ste se morda spraševali.)«

No, Nicolas Altstaedt in Barbara Švrljuga Hergovich, odgovorna za program našega festivala, sta nasprotnega mnenja (o Angležih, ne kolačkih). Prepričana sta, da so Angleži strasten, vročekrven narod in to nameravata tudi dokazati. S pomočjo Elgarja in Haydna ter njunih mojstrovin! V zanosni izvedbi predanih in energičnih Haydnovih filharmonikov pod vodstvom njihovega karizmatičnega umetniškega vodje, ki nam bodo brez dvoma spodnesli tla pod nogami in pospešili srčni utrip. Dokazali bodo, da »za vsako elegantno popisano stranjo, prikupnimi melodijami in navidezno lahkotnostjo brbota življenjska sla, ki se kot tekoča lava pretaka pod zaspano, zeleno angleško pokrajino.«

Pozabite torej na zgoraj omenjene kulturne stereotipe. Pozabite pa tudi na nežno zapečene kolačke. Strast je namreč najbolje užiti – surovo!

03.09.2018
news

Strast. Do glasbe. Do življenja!

»V svetu niso dosegli ničesar velikega brez strasti,« ugotavlja filozof*.

In pri
Festivalu Maribor se popolnoma strinjamo! Strast je pogonska sila nebrzdane ustvarjalnosti, ki je postala prepoznavni znak našega festivala. Je tista brbotajoča, goreča, eksplozivna energija, ki žene naše glasbenike v nedoumljive višave. Je nevidna sila, ki kot magnet privlači nas, poslušalce. Je neustavljiva moč, ki veže ene in druge v celoto, ko se združeni v mogočnem izbruhu emocij zlijemo v eno.

Zato smo strast postavili v središče letošnjih festivalskih programov. Od Haydnove strasti do lepote do Beethovnove strasti do svobode, od Mozartove strasti do življenja do otroške strasti do odkrivanja in spoznavanja novega. S karizmatičnim (in strastnim!) Nicolasom Altstaedtom na čelu izbranega seznama uveljavljenih glasbenikov, med katerimi omenimo Alexandra Lonquicha, Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, Simfonični orkester SNG Maribor, Gergelyja Dubóczkyja, Mahirja Kalmika, Dávida Kutasa, Lászla Seemana, Boštjana Lipovška in seveda orkester Haydnove filharmonije, ki skupaj z izbranimi slovenskimi in tujimi glasbeniki tvori rezidenčni orkester festivala, je gotovo: čaka nas nekaj velikega!

 

Pridružite se nam med 20. in 28. septembrom, da skupaj izživimo strast do (odlične) glasbe. In življenja!

*G. W. F. Hegel

11.07.2018
news

Predprodaja do 7. septembra

V ponedeljek, 9. julija 2018, se prične prodaja vstopnic za Festival Maribor 2018.

Za vse, ki si boste svoje vstopnice zagotovili v predprodaji do 7. septembra, je na voljo 20% popust.

Vstopnice za večerne koncerte so 25 EUR (Otvoritveni koncert: Uglasbljena strast, Jupitrova strela, La passione, Zaključni koncert: Moč narave, moč glasbe) oz. 20 EUR (Moč srca), vstopnice za koncert za otroke Džumbus stane 4 EUR. Obiskovalci se lahko odločijo tudi za festivalski abonma, ki zajema vseh 5 večernih koncertov, in stane 100 EUR.

Popusti in ugodnosti so na voljo tudi za upokojence (20 % popust), za skupine nad 10 ljudi (20 % popust), za prijatelje festivala (abonenti Narodnega doma, SNG Maribor, člani Sveta knjige, člani mediateke IFS in člani SIGIC-a) (20 % popust) ter za študente, mladino in invalidne osebe (50 % popust). Za brezposelne osebe so na voljo tudi brezplačne vstopnice.

Vstopnice je možno kupiti preko spleta na 
https://nd-mb.kupikarto.si/, v Informacijski pisarni Narodnega doma ter uro pred festivalskim koncertom na prizorišču koncerta.Vse informacije o vstopnicah lahko dobite v Informacijski pisarni Narodnega doma, Ulica kneza Koclja 9, vhod iz Ulice slovenske osamosvojitve, Maribor, vsak delavnik med 10. in 17. uro ter v soboto med 9. in 12. uro. Med 16. julijem in 19. avgustom je Informacijska pisarna zaprta, v tem času je vstopnice možno kupiti preko spleta, za vse informacije in druge podrobnosti pa lahko pokličete na 02/229 4001 ali pišete na office@festivalmaribor.si.

Vse o vstopnicah: http://festivalmaribor.si/vstopnice/

09.07.2018