SI

I

EN


Zbor SNG MariborZbor Opere SNG Maribor velja za eno vodilnih vokalnih zasedb v severovzhodni slovenski regiji z večdesetletno poustvarjalno tradicijo. Umetniško delovanje zbora se ne navezuje zgolj na glasbenogledališko produkcijo mariborske operne hiše, temveč tudi na samostojno koncertno poustvarjalnost, bodisi a cappella ali v različnih vokalno-inštrumentalnih konstelacijah.

Vodstvo zbora je po dolgoletnem vodenju skladatelja Maksimiljana Feguša leta 1996 prevzel Robert Mraček, ki ga je vodil do leta 2011, nato pa Daniela Candillari do konca sezone 2011/2012. V sezoni 2012/2013 je vodstvo zbora prevzela dirigentka Zsuzsa Budavari Novak.

Repertoar zbora se je v zadnjem desetletju močno razširil in obogatil, predvsem z zahtevnimi vokalnimi in vokalno-inštrumentalnimi skladbami W. A. Mozarta, J. Offenbacha, J. Haydna, M. Haydna, A. Dvořáka, C. Orffa, G. Holsta, L. M. Škerjanca, G. Mahlerja, G. Rossinija, L. Bernsteina, H. Shora, G. Verdija ter drugih pomembnih skladateljev sodobnega časa. Zbor Opere SNG Maribor se je s svojo dolgoletno prisotnostjo na glasbeni sceni zapisal v glasbeno tradicijo mesta Maribor in širše okolice, iz njegovih zborovskih vrst pa je izšlo nekaj uglednih solistov, ki so se že večkrat predstavili tudi v zahtevnejših opernih in operetnih vlogah ter v muzikalih, kabaretih, koncertnih delih in sodobnejših glasbenogledaliških zvrsteh.

Zborovska fantazija

17. 9. 2020 19:30