SI

I

EN


Wolfgang HarrerWolfgang Harrer se je rodil leta 1953 na Dunaju. Igranja na klavir se je začel učiti pri šestih letih. Konkretnejše korake v smeri glasbenega profesionalizma je naredil z vpisom na dunajsko Univerzo za glasbo in uprizoritveno umetnost, kjer je študiral dirigiranje v razredu slovitega maestra Hansa Swarowskega. Po krajši prekinitvi se je dirigentsko izpopolnjeval pri Otmarju Suitnerju, tedanjem šefu dirigentu in umetniškem direktorju Državne opere v Berlinu in enem izmed gostujočih dirigentov Festivala Richarda Wagnerja v Bayreuthu. Leta 1991 je asistiral tudi Hansu Wallatu, šefu dirigentu in umetniškemu direktorju Nemške opere na Renu v Düsseldorfu.

Harrer je kot gostujoči dirigent nastopil s številnimi orkestri, denimo s Simfoničnim orkestrom Kitajskega radia, Orkestrom Državne opere v Budimpešti, Narodnim komornim orkestrom Azerbajdžana, Nacionalno filharmonijo Severne Makedonije ter orkestri več opernih hiš. Njegov repertoar obsega široko slogovno paleto, ki se razteza od baročne glasbe, klasicizma in romantike do glasbe historičnih avantgard in sodobnih avtorjev, pri čemer pa kot interpret ohranja kritično distanco do vseh omenjenih glasbenih slogov in zvrsti.

Med njegovimi odmevnimi nastopi velja omeniti koncert z mednarodno priznanimi solisti, kot so sopranistka Lucia Aliberti, mezzosopranistka Veselina Kasarova in tenorist Neil Shicoff. Harrer je velik podpornik mladih glasbenih talentov različnih provenienc in usmeritev. Z namenom njihove promocije je posnel več zgoščenk, med drugim ploščo s kazahstanskim violončelistom Eldarjem Saparajevim, z violinistko Olivio de Prato, prav tako pa je priredil tudi več koncertov, na katerih so se predstavili številni mladi inštrumentalisti in pevci. Med opaznimi Harrerjevimi uspehi izstopa ustanovitev mojstrskega tečaja in tekmovanja za mlade dirigente.

Leta 2009 je prevzel umetniško vodenje in dirigiranje turkmensko-avstrijskega simfoničnega orkestra Galkiniš (Galkynysh), še istega leta pa se je v zgodovino vpisal kot prvi gostujoči dirigent orkestra Turkmenistanske filharmonije. Od leta 2002 se intenzivno posveča pedagoškemu delu, in sicer kot tutor za orkestrsko dirigiranje na Inštitutu za evropske študije na Dunaju.

Zborovska fantazija

17. 9. 2020 19:30