SI

I

EN


Valentina ČudenSopranistka Valentina Čuden je svojo glasbeno pot začela na Dunaju, in sicer na glasbeni šoli v razredu prof. Vetter von der Lilie ter na konservatoriju za glasbo kot najmlajša članica pevskega zbora pod vodstvom prof. Otta Partmanna. Že v najstniških letih je bila zaposlena kot igralka v Auersperškem gledališču na Dunaju ter sodelovala pri izvedbi Molnarjeve drame Dečki Pavlove ulice. Od leta 2009 je članica Opere SNG Maribor. V tem času je nastopila v raznih vlogah: bila je Frasquita (Carmen), Giannetta (Ljubezenski napoj), Sestra Genovieffa in Nella (Triptih), Grofica Ceprano (Rigoletto), Olga (Vesela vdova), Pošast (pravljična opera Kdor upa, ne odneha), Leonora (Črne maske) in Curra (Moč usode).

V ljubljanski operni hiši je pela vlogo Madame Herz v Mozartovi enodejanki Gledališki direktor ter Leonoro v Črnih maskah. Oder je delila z mnogimi glasbeniki, med drugim s Sašo Olenjukom, Sabino Cvilak, Mileno Morača, Juretom Ivanušičem, Janezom Lotričem, skupino Katice itd.

Pela je pod vodstvom dirigentov, kot so Simon Robinson, Loris Voltolini, Benjamin Pionnier, Aleksandar Spasić, Igor Švara in Uroš Lajovic. Nastopila je na odrih v Sloveniji, Avstriji, Italiji, Kanadi in na Japonskem. Pevsko se je izpopolnjevala pri Pii Brodnik v Ljubljani. Pred tem se je izobraževala pri Yoriko Tanno in Stuartu Hamiltonu v Torontu. Sodelovala je tudi pri pevskih delavnicah pod vodstvom hrvaške sopranistke Dunje Vejzović, Ulfa Bästleina v Ljubljani, Daniela Ferroja v Italiji in Stephena Delanyja v Avstriji.

Med letoma 2002 in 2006 je v Kanadi kot pevka in pianistka prejela več prvih nagrad na festivalu Kiwanis, na NATS festivalu ter na tekmovanju Canadian Music Competition, kjer je bila leta 2006 finalistka.

Leta 2004 je z odliko diplomirala kot koncertna pianistka na univerzi Carleton v Ottawi v Kanadi, in  sicer v razredu Verne Jacobson. Za svoje uspehe je prejela nekaj štipendij, leta 2004 tudi odličje »Medal of Music«. Med njene zadnje najvidnejše odrske kreacije spadajo vloge, kot so Eliza Dolittle (My Fair Lady), Amor in Dvorna dama (Kronanje Popeje), Aksinja in Kaznjenka (Lady Macbeth Mcenskega okraja) idr.

Zborovska fantazija

17. 9. 2020 19:30