SI

I

EN


Steven LoyDirigent Steven Loy, ki se je ustalil v Ljubljani, si je ugled prislužil s svojimi natančnimi in zavzetimi izvedbami. Je predan podpornik sodobne glasbe ter utemeljitelj in umetniški vodja ljubljanskega ansambla Neofonía, s katerim je prvič v Sloveniji izvedel mnoga pomembna dela poznega 20. in zgodnjega 21. stoletja, in sicer med letoma 2010 in 2018 predvsem v sklopu cikla nove glasbe Predihano v organizaciji Cankarjevega doma. Pri sodobnem in tradicionalnem orkestrskem repertoarju redno sodeluje s Slovensko filharmonijo in Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija ter manjšimi zasedbami, kot so Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, Slovenski tolkalski projekt StoP, ansambel MD7, s katerim je predstavil več kot 70 svetovnih premier, in Slowind. S Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija je leta 2018 zagnal in dirigiral prvi koncert serije Odkritja26, ki predstavlja sodobno orkestrsko glasbo na Radiu Slovenija. Bil je gostujoči dirigent mnogih zasedb za novo glasbo, kot so Klangforum Wien, Ensemble Experimental Eksperimentalnega Studia SWR Freiburg, Orkester za novo glasbo iz Katowic in Neuverband iz Basla.

Kot gost je dirigiral simfoničnim orkestrom v Romuniji in na Madžarskem. Po številnih dobro sprejetih koncertih s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije, med drugim leta 2019 na zagrebškem Biennalu, je leta 2020 postal njegov umetniški vodja.

Steven Loy je tudi predan pedagog in sokoordinator Studia za novo glasbo na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer dirigira ansamblu za novo glasbo in poučuje izvajalske prakse v sodobni glasbi. Vodi tudi kurz Polifona ritmična gibanja in je mentor za komorno glasbo.

Diplomiral je iz dirigiranja (École normale de musique v Parizu, Georgia State University) in kompozicije (University of the Arts Philadelphia, Akademija za glasbo v Ljubljani). Aktivno je sodeloval pri mojstrskih tečajih z mnogimi znamenitimi dirigenti, kot so npr. Péter Eötvös, Helmuth Rilling, Jorma Panula, Lothar Zagrosek, Jean-Marc Burfin, Zoltán Peskó in Jurij Simonov.

Orkester mobilnih telefonov

25. 9. 2020 20:00