SI

I

EN


Rebeka LokarSlovenska sopranistka Rebeka Lokar se je rodila v Mariboru, kjer je tudi obiskovala glasbeno šolo. V nadaljevanju študija je izpolnjevala pevsko tehniko pri italijanskem baritonu Mauru Augustiniju. Svojo pevsko pot je začela kot mezzosopranistka. Leta 2005 je v Operi SNG Maribor debitirala z vlogo Clotilde v Bellinijevi operi Norma. Septembra 2007 je prejela štipendijo Teatra Lirico Sperimentale v Spoletu za projekt »Nuova Europa«. Kot mezzosopranistka je oblikovala vloge, kot so Berta v Seviljskem brivcu, Gospa Bentson v Lakmé, Marthe Schwertlein v Faustu, Polovsko dekle v Borodinovi operi Knez Igor, Lola v Cavallerii rusticani, Mercedes v Carmen, Tisba v Rossinijevi Pepelki, s katero je nastopila tudi na turneji po Japonski in Umbriji. Sledile so vloge Amneris v Aidi, Maddalene v Rigolettu, Fenene v Nabuccu, Flore v La traviati in Giovanne v Rigolettu v beneški operi La Fenice.

Novembra 2010 je spremenila repertoar, da je primernejši za njen vokal, nato pa se je kot lirsko mladodramski sopran predstavila na številnih koncertih in recitalih. Junija 2012 je debitirala kot Amelia (Ples v maskah) v Teatru Regio v Torinu pod taktirko dirigenta Renata Palumba. Avgusta 2012 je debitirala v vlogi Santuzze (Cavalleria rusticana) v okviru umbrijskega poletnega festivala v Terniju. Leta 2013 je debitirala v sopranski vlogi v Verdijevem Rekviemu v Operi SNG Maribor, poleti 2013 pa je sledil debi z vlogo Abigaille (Nabucco) na festivalu na Comskem jezeru (Italija). Leta 2014 je nastopila v vlogi Medeje v Cherubinijevi Medeji v opernem gledališču v Bielefeldu (Nemčija), nato pa še v vlogi Amneris (Aida) v okviru mednarodne turneje Opere SNG Maribor na Japonskem.

Maja 2015 je debitirala kot Minnie v Puccinijevi operi Dekle z zahoda v Operi SNG Maribor, čemur je sledila vloga Amelie (Ples v maskah) na Open Air Festivalu v Braunschweigu (Nemčija). Kmalu zatem se je predstavila kot Abigaille (Nabucco) na festivalu Taormina Opera Stars v znamenitem grškem amfiteatru v sicilijanski Taormini. Oktobra 2015 je debitirala z vlogo Helene v originalni izvedbi Verdijevih Sicilijanskih večernic pod dirigentskim vodstvom Nikše Bareze v HNK Zagreb, februarja 2016 pa v naslovni vlogi Puccinijeve opere Turandot v mariborski Operi. Z naslovno vlogo Turandot se je uspešno predstavila na uglednem Puccinijevem festivalu v Toskani (Torru del Lago), v Sassariju, Torinu, HNK Zagreb ter gledališču Perez Galdos v Las Palmasu.

Februarja 2017 je debitirala v zahtevni vlogi Čočo san iz Puccinijeve opere Madama Butterfly v Teatru Coccia v italijanski Novari, takoj zatem pa še v mariborski Operi z vlogo Leonore v Verdijevi operi Trubadur. Po uspešnem koncertu Verdijevega Rekviema v HNK Zagreb, kjer je pela zahtevno sopransko vlogo, je ponovno nastopila v naslovni vlogi Verdijeve Aide v Mariboru. V Mariboru je debitirala tudi v vlogi Leonore v Verdijevi operi Moč usode. V prestižni veronski Areni je istega leta nastopila v vlogah Turandot, Aide in Abigaille. S slednjo se je predstavila tudi mariborskemu občinstvu na začetku sezone 2018/2019, in sicer v novi produkciji Verdijevega Nabucca.

Zborovska fantazija

17. 9. 2020 19:30