SI

I

EN


Komorni godalni orkester Slovenske filharmonijeKomorni godalni orkester Slovenske filharmonije je ansambel štirinajstih godalcev, sicer članov simfoničnega orkestra Slovenske filharmonije. V skoraj tridesetih letih delovanja je ansambel odigral več kot 500 koncertov doma in v tujini. Je redni gost festivalov v Ljubljani, Mariboru, Dubrovniku, Zagrebu, Opatiji in nastopa na koncertnih odrih v dvoranah Dunaja, Madrida, Trsta, Murcie ter drugod po Evropi.

Ansambel je sodeloval z vrhunskimi glasbenicami: pianistko Dubravko Tomšič-Srebotnjak, flavtistko Ireno Grafenauer, klarinetistom Matetom Bekavcem in altistko Mirjam Kalin, gostil pa je tudi številne izjemne tuje umetnike, kot so violončelisti Aleksander Rudin, Miša Majski in Enrico Dindo, kontratenorist Markus Forster, violinistke Sarah Chang, Pria Mitchell in Alissa Margulis, pianistka Polina Leschenko, hornist Stefan Dohr, oboist Jonathan Kelly, flavtist Massimo Mercelli ter akordeonist Richard Galliano.

Pod umetniškim vodstvom Richarda Tognettija je na Festivalu Maribor 2009 koncertiral s številnimi svetovno priznanimi glasbeniki, kot so pianist Boris Berezovski, flavtist Emmanuel Pahud, tenorist James Gilchrist, violinisti Arvid Engegård, Atle Sponberg in Satu Vänskä, sopranistka Sabina Cvilak, pianist Melvyn Tan, fagotistka Jane Gower, hornistka Marie Luise Neunecker, kitarist Vlatko Stefanovski in kavalist Teodosii Spassov. Ob nadaljevanju sodelovanja v letu 2010 je ansambel nastopil z Avstralskim komornim orkestrom ter gostil soliste, kot so violinist Anthony Marwood in violist Christopher Moore, violončelist Timmo Veiko Valve, flavtistka Eva Nina Kozmus idr.

Ansambel vsako leto prireja ciklus koncertov Sozvočje svetov v sodelovanju z Narodno galerijo ter spodbuja nastanek novih del, skrbi za notne izdaje in objavlja promocijske zgoščenke. Repertoar ansambla obsega skladbe vseh stilnih obdobij. Posebno pozornost namenja stvaritvam slovenskih avtorjev, tudi najmlajših, ki se šele uveljavljajo.

Dosežki izražajo visoko kakovost ter vlogo in pomen Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije v slovenski in evropski poustvarjalni kulturi.

Za svoje uspešno delo je ansambel prejel več nagrad in priznanj: nagrado Prešernovega sklada leta 1999, Župančičevo nagrado leta 2004, Betettovo nagrado leta 2006 in plaketo mesta Ljubljana leta 2012.

Člani orkestra na Festivalu Maribor 2020:

Violine:
Matjaž Porovne (koncertni mojster)
Mojca Arnold
Matic Anžej
Verena Rojc
Marika Przybył
Ajda Kralj
Edin Okić
Mario Dimitrov

Viole:
Sam Burstin
Tomaž Malej
Roberto Papi

Violončeli:
Igor Škerjanec
Alja Madič Faganel

Kontrabas:
Grega Rus

Tolkala:
Simon Klavžar

Orkester mobilnih telefonov

25. 9. 2020 20:00