SI

I

EN


Jure IvanušičMariborčan Jure Ivanušič (1973) je diplomiral iz smeri dramska igra in umetniška beseda na AGRFT v Ljubljani.  V sezoni 1995/96 je bil član igralskega ansambla SLG Celje, med letoma 1996 in 2003 pa zaposlen v SNG Maribor, kjer je kreiral različne karakterne vloge ter za svoje delo prejel Borštnikovo nagrado, nagrado ZDUS ter nagrado za »naj kulturnika« mesta Maribor po izboru novinarjev in Mariborčanov.

Predstava Zadet Kabaret, ki jo je napisal v sodelovanju s fizikom Petrom Žigerjem, jo režiral ter zanjo prispeval tudi glasbo, je bila po oceni strokovne kritike najboljša predstava SNG Maribor v sezoni 1997/98.

Sodeloval je z mnogimi slovenskimi in tujimi gledališkimi režiserji in gledališči ter igral v več slovenskih filmih. Ustvaril je glavne vloge v celovečercih Prehod Borisa Palčiča, ki je prejel nagrado publike na portoroškem filmskem festivalu 2008, v zadnjem filmu Francija Slaka Kakor v nebesih, tako na zemlji (2007) in v Naberšnikovem Slovenija, Avstralija in jutri ves svet (2017). Napisal je scenarij in odigral glavno vlogo tudi v celovečernem televizijskem filmu Stekle lisice (2017)

V sodelovanju s koscenaristom Markom Vezoviškom sta nastali predstavi Od tišine do glasbe, ki je do danes imela že več kot 350 ponovitev, in Prešern Kabaret, ki se je premierno predstavila na Borštnikovem srečanju (2006), ustvarila pa sta tudi scenarij za televizijski film Lepo je biti Mozart, v katerem je Ivanušič odigral deset vlog in prejel Vikendov gong ustvarjalnosti.

Jure Ivanušič nastopa tudi kot koncertni pianist. Izvajal je dela Franza Liszta, Frederica Chopina ter Mozartove klavirske koncerte z orkestrom Mariborske filharmonije ter na koncertih Društva glasbenih umetnikov Maribor. Z Vanesso Redgrave je nastopil na UNICEF koncertih v Londonu, Syracusi in Varšavi. Od leta 1992 koncertira z Radetom Šerbedžijo po Evropi in svetu. Napisal je tudi scensko glasbo za predstavo Črne maske ob otvoritvi Primorskega poletnega festivala v Kopru (2000).

Avtorske pesmi iz glasbeno-gledališkega projekta Bil sem ti blizu so bile kasneje izdane na albumu Jure Ivanušič & Gusarji: Ob desetih zvečer. Je večkratni nagrajenec Festivala slovenskega šansona (2001, 2005) in festivala Slovenska popevka (2003, 2013). Leta 2011 je doživela premiero predstava za igralca in bend Srce v kovčku, ob kateri je izšla tudi zgoščenka z avtorskimi prevodi belgijsko-francoskega šansonjerja Jacquesa Brela, ki je bila izbrana za mednarodni festival satire in kabareta v Zagrebu (2014). Izdal je avtorski album Sonce in sence s Simfoničnim orkestrom in Big Bandom RTV Slovenija (2016).

Je soavtor scenarija igrano-dokumentarnega filma z delovnim naslovom Beethoven in Slovenci, v katerem je odigral vloge Ludwiga van Beethovna, dr. Franceta Prešerna in naratorja v produkciji RTV Slovenija (2020).

Matineja za družine

26. 9. 2020 11:00