SI

I

EN


Jaki JurgecSlovenski bariton Jaki Jurgec je nastopil v več kot šestdesetih različnih vlogah, redno gostuje na opernih odrih in festivalih po Sloveniji ter v tujini, v zadnjem času pa se ukvarja tudi z režijo. Po uspešno opravljeni diplomi na Akademiji za glasbo v Ljubljani je nadaljeval študij na eni najpomembnejših italijanskih akademij, Accademii Verdiana – Carlo Bergonzi, kjer je leta 2002 diplomiral.

Kot štipendist ljubljanskega Društva Richard Wagner se je izpopolnjeval v Bayreuthu in se že v času študija uveljavil v obeh slovenskih opernih hišah. Po zaključenem študiju je vse pogosteje gostoval in še vedno gostuje tudi v tujini. Nastopil je na številnih koncertih in predstavah po Italiji (Parma, Busseto, Oderzo, Pordenone, Ancona, Padova), zelo odmevni so, denimo, njegovi nastopi v Orffovi kantati Carmina Burana, v kateri je večkrat nastopil v Italiji, Franciji in nazadnje na Malti. Gostoval je tudi na Portugalskem, v Ukrajini, na Tajvanu, v Avstriji in Franciji, na Hrvaškem, v Črni gori itd.

Med njegove pomembnejše vloge iz zadnjih let se uvrščajo Ezio (Atila), Figaro (Seviljski brivec), Silvio (I pagliacci), Don Alfonso (Così fan tutte), Sharpless (Madama Butterfly), Falke/Frank (Netopir), Baron Douphol in Giorgio Germont (La traviata), Albert (Werther), Mercutio (Romeo in Julija), Melitone (Moč usode), Schaunard in Marcello (La bohème), Dulcamara (Ljubezenski napoj), Dapertutto, Lindorf, Coppélius, Dr. Miracle (Hoffmannove pripovedke), Grof Tomski (Pikova dama) idr. Leta 2013 je debitiral v vlogi Amonasra (Aida). Redno gostuje na mednarodnih festivalih v Sloveniji in tujini.

Na Malti je redni gost Teatra Astra ter Victoria International Arts Festivala, kjer je nastopil na številnih koncertih ter v vlogah Schaunarda in Silvia. S koncertom operetnih arij je nastopil tudi v znameniti avstrijski Burgareni Finkenstein.

Na festivalu Giuseppe di Stefano (Oderzo), kjer sicer redno gostuje, je režiral že več gala koncertov, bil je tudi asistent režije Verdijevega Rigoletta. Za Play Opero v Tokiu je režiral Mozartovo Figarovo svatbo. V Sloveniji smo lahko videli več njegovih avtorskih projektov, ki so bili dobro sprejeti tako pri občinstvu kot kritikih. V Operi SNG Maribor je režiral predstavo La bella opera, otroško opero Kdor upa, ne odneha Vitje Avsca, v Oderzu pa Rossinijevo komično opero Seviljski brivec.

Za svoje umetniške dosežke je prejel več mednarodnih priznanj, letos pa še Glazerjevo listino za prepričljivi odrski kreaciji Papagena iz Mozartove Čarobne piščali ter Taddea iz Rossinijeve komične opere Italijanka v Alžiru.

Zborovska fantazija

17. 9. 2020 19:30