SI

I

EN


Irena PetkovaMezzosopranistka Irena Petkova se je rodila v Bolgariji. Po diplomi iz solopetja na konservatoriju v Sofiji je kmalu postala solistka tamkajšnje državne opere. Po evropski koncertni turneji, še posebej po osvojitvi posebne nagrade na mednarodnem pevskem tekmovanju Boris Hristov, pa je postala redna gostja številnih opernih hiš po Evropi, zlasti v Nemčiji.

V njenem repertoarju so predvsem vloge iz Mozartovih oper ter iz italijanske tradicije belcanta (Rossini, Donizetti, Bellini), visoke in pozne romantike (Verdi, Puccini) in verizma (Leoncavallo, Mascagni, Puccini).

Med njene zelo prepričljive upodobitve sodi naslovna vloga v Bizetovi operi Carmen, velik uspeh pa je požela tudi kot Rosina (Seviljski brivec), Adalgisa (Norma), Fenena (Nabucco), Cherubino (Figarova svatba), Suzuki (Madama Butterfly), Starka (Candide) itd. Poleg tega redno nastopa kot koncertna pevka, zlasti v Franciji in Španiji, debitirala pa je tudi v veliki dvorani dunajskega Musikvereina.

Od leta 2006 je solistka Opere SNG Maribor, kjer je nastopila v številnih opernih produkcijah, med drugim v operi Falstaff, Pesnik in upornik, Čarobna piščal, Candide, Ples v maskah, Nabucco, Norma, Hoffmannove pripovedke, Lakmé, Seviljski brivec, Faust, Pikova dama, Moč usode, Jevgenij Onjegin, Netopir, Werther. Med njenimi zadnjimi odrskimi upodobitvami najdemo vloge Frugole, Gorečnice in Ciesce iz Puccinijevega Triptiha (Plašč, Suor Angelica, Gianni Schicchi).

Zborovska fantazija

17. 9. 2020 19:30