SI

I

EN


BartolomeyBittmann, Progressive Strings ViennaMost, ki ga v svojih raznovrstnih izvedbah razpenjata godalca Matthias Bartolomey (violončelo) in Klemens Bittmann (violina, viola, mandolina), sega od komorne glasbe klasičnega kova preko presenetljivih stranskih ovinkov vse do jazza in rockovskih ter pop poudarkov. Klasičnoglasbeno ozadje je še posebno močno pri Matthiasu Bartolomeyu, ki ga je Nikolaus Harnoncourt izbral za prvega violončelista svojega ansambla Concentus musicus, medtem ko Klemens Bittmann prinaša v duo tudi bogate izkušnje iz jazza in improvizirane glasbe. Ob prvih nastopih dua je legendarni Harnoncourt osupnil s pripombo, da je njuna glasba »odlično komponirana in pravljično zaigrana«.

V duu BartolomeyBittmann glasbenika povezuje globoka ljubezen in spoštovanje do zvena njunih glasbil ter strast do skupnega odkrivanja in razvoja novih zvočnih pokrajin. Njune skladbe so igrive in nihajo med mogočnimi in hitrimi riffi, spontanimi improvizacijami ter sanjavo zamaknjenimi pasažami. Nenazadnje, ta štajersko-dunajski duo zmore s svojimi klasičnimi inštrumenti zbuditi prav poseben groove.

Duo deluje od leta 2012. Leta 2013 sta glasbenika izdala prvi album, Meridian, nato leta 2015 Neubau, po številnih uspešnih koncertih po svetu pa je leta 2019 sledil album Dynamo. In ravno glasbo s tega albuma bomo slišali na Festivalu Maribor.

Pesmi brez besed z groovom

26. 9. 2020 19:30