SI

I

EN


Diši po čarovniji

Kako nastane dragoceni parfum, ki začara čute, predrami domišljijo in ustvarja spomine?

S prefinjenim kombiniranjem dragocenih sestavin in njihovih vonjav. Vsakomur, ki deluje na glasbenem področju, je ta opis blizu: z istimi besedami lahko opišemo nastajanje koncerta ali festivala. Kot ustvarjanje dišave je namreč tudi to umetnost iskanja in izbire, ujemanj in kontrastov, le da so naše dragocene sestavine skrbno izbrani glasbeniki, njihove osebnosti, umetniška prepričanja in izrazi – ter seveda glasba, njeni stili in obdobja, vzdušja in čustveni svetovi.

Ostanimo torej pri primerjavi s parfumi in ponosno napovejmo, da je Festival Maribor 2019 na najboljši poti, da postane novi Chanel 5!

 
Na čelu z edinstvenim Nicolasom Altstaedtom, izjemnim violončelistom, vodjem Haydnove filharmonije in kreativnim genijem slovitega festivala Lockenhaus, nam je v Maribor uspelo privabiti vrsto izjemnih glasbenikov, cenjenih po vsem svetu!

Ponosni smo, da lahko najavimo karizmatičnega madžarskega virtuoza Barnabása Kelemena, enega najbolj iskanih in vznemirljivih violinistov današnjega dne, ter njegovo partnerko v umetnosti in življenju, Katalin Kokas, ki slovi po strastnih interpretacijah tako violinističnega kot violističnega repertoarja.

Med nami bo mojster tube in njenega predhodnika serpenta, Francoz Michel Godard, ki navdušuje kritike in poslušalce tako klasične kot jazzovske glasbe.

Iz Avstrije prihajata pianist Christian Schmidt in baritonist Klemens Sander, ki v največjih koncertnih središčih sveta navdušuje s svojimi recitali samospevov.

Ljubezen do teh izkazuje tudi njegova slovenska kolegica, sopranistka Theresa Plut, ki se bo predstavila ob spremljavi pianista Nejca Lavrenčiča.

Tu so še domačini: multiinštrumentalist in skladatelj Vasko Atanasovski, nadarjeni mladi violončelist Ariel Vei Atanasovski ter pianistka Adriana Magdovski. Slednja bo tokrat ljubeče poskrbela tudi za naše najmlajše občinstvo, malce starejše pa bo očaral iskrivi in hudomušni Andrej Rozman – Roza.

Festivalskemu orkestru, Haydnovi filharmoniji, se bodo na festivalskih odrih pridružili Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, Simfonični orkester SNG Maribor z dirigentom Simonom Krečičem, No Borders Orchestra s Premilom Petrovićem in svetovni orkestrski unikum, cenjeni Zelenjavni orkester z Dunaja.

 

Dragoceni nabor izjemnih umetnikov!

Prepričani smo, da bodo skupaj ustvarili tisto edinstveno, magično vzdušje, ki preseže in preoblikuje vsakdan, nahrani dušo in vzpodbudi občutja, ki očarajo in ostanejo v spominu še dolga leta.

Prav kakor vonj vrhunske dišave.

 

Vstopnice so že na voljo! Do 18. avgusta vam za nakup vstopnic priznamo 20% predprodajni popust (velja za večerne koncerte).