SI

I

EN


Zaključni koncert: MOČ NARAVE, MOČ GLASBE

Dvorana Union, Maribor

28. 9. 2018 ob 19:30

Simfonični orkester SNG Maribor
Gergely Dubóczky, dirigent
Dávid Kutas, László Seeman, Mahir Kalmik, Boštjan Lipovšek, rogovi


Carl Heinrich Hübler: Koncertno delo za štiri rogove in orkester
Richard Wagner: Predigra k 3. dejanju opere Lohengrin
***
Robert Schumann: Koncertno delo za štiri rogove in orkester v F-duru, op. 86
Carl Maria von Weber: Uvertura k operi Oberon

To, da ima glasba izredno moč na človekova čustva in lahko ohromi razum, podobno kot zaljubljenost, je verjetno vedel že jamski človek. Organizirani zvoki še danes zaradi svoje lepote in iracionalne moči bogatijo rituale, najbolj posvečene priložnosti in slovesnosti. Stari grški filozofi so poskušali moč glasbe opredeliti znanstveno in filozofsko: Pitagora je raziskoval njene matematične značilnosti in jih primerjal z delovanjem vesolja, Platon pa je nato z znanstveno zanesljivostjo dokazoval, da glasba vpliva na človekovo vedenje in da je zaradi tega treba posegati po njej preudarno in previdno.

In res lahko odsev popolnega, prelepega in vseobsegajočega z nesebično predanostjo užijemo tako ob prisluškovanju naravi kot v zveneči glasbi. Nič drugače ni v lepo urejeni evropski klasični glasbi, kjer se je zvenenje podredilo natančnim zakonitostim sistema in se oblikovalo v nekatere od najbolj kompleksnih in presunljivih dosežkov človekove domišljije. V tem »urbaniziranem« glasbenem pejsažu je kot neposredni predstavnik narave preživelo na moč enostavno in hkrati precej zamotano glasbilo, rog. Del skrivnosti roga morda leži v njegovi muhavosti, ki postavlja pred horniste posebne glasbeno-tehnične izzive. Ko ga v roke prime mojster, se z njegovim bleskom in veličastnostjo skorajda ne more kosati noben drug inštrument v orkestru. Zato ne preseneča, da je bil prav rog glasbilo neustrašnega junaka Siegfrieda in da je Wagner izbral rogove, vselej ko je želel doseči kar najbolj spektakularen učinek.

Ko na oder stopijo štirje izjemni hornisti, ni nobenega dvoma, da se nam obeta posebno slavje. Dávid Kutas, László Seeman, Mahir Kalmik in Boštjan Lipovšek, ki so pred dvajsetimi leti na pragu uspešnih mednarodnih karier prvič skupaj nastopili prav z orkestrom mariborske Opere, se ob zaključku Festivala Maribor 2018 vračajo še bolj izkušeni, priznani in izvrstni. Ob tej priložnosti bo Simfonični orkester SNG Maribor vodil madžarski dirigent Gergely Dubóczky, eden najbolj izstopajočih dirigentov mlajše generacije, ki ga podpira sam sloviti Iván Fischer. Naj bo tudi zanj, prav tako kot pred dvajsetimi leti za predane horniste, nastop v Mariboru odločilna odskočna deska k najuglednejšim svetovnim orkestrom!

V koprodukciji s SNG Maribor.

 
* Vstopnice: 25 € / predprodaja 20 € / upokojenci 20 € / študenti, invalidi 12,50 €
Vstopnice s popustom je možno kupiti le v Informacijski pisarni Narodnega doma Maribor in največ uro pred koncertom na prizorišču koncerta.
Festival Maribor Carousel