SI

I

EN


Glasbeni svet Sherlocka Holmesa

Kazinska dvorana SNG Maribor

18. 9. 2017 ob 19:30

Nuška Drašček Rojko, mezzosopran
Žiga Brank, violina
Petar Milić, klavir
Igor Velše, povezovalec


Domen Marinčič, prevod, priredba in scenarij


 

Spored
Besedila: Arthur Conan Doyle
Glasba: Felix Mendelssohn, Nicolò Paganini, Peter Iljič Čajkovski, Frédéric Chopin, Jacques Offenbach, Johannes Brahms, Pablo de Sarasate, Orlando di Lasso

»Moj prijatelj je bil navdušen glasbenik; ni bil le izvrsten izvajalec, temveč tudi odličen skladatelj. Ves popoldan je blažen sedel v parterju in dolge tanke prste nežno pozibaval v taktu. Mirni nasmeh in brezbrižne sanjave oči so se zdeli povsem v nasprotju s Holmesom kot slednim psom, Holmesom kot vztrajnim, ostroumnim in vselej čuječim detektivom. Ko sem ga tisti dan v dvorani St. James gledal zatopljenega v glasbo, sem vedel, da se tistim, ki jim je na sledi, obetajo slabi časi.«

O skladateljskih podvigih Sherlocka Holmesa izvemo le iz zgornjega zapisa njegovega prijatelja in sodelavca dr. Watsona, a zgodbe Arthurja Conana Doyla pogosto omenjajo glasbo in na njihovi podlagi lahko rekonstruiramo glasbeni svet slavnega detektiva.

Sherlock Holmes je eden najbolj fascinantnih in vselej aktualnih literarnih junakov. Že za življenja njegovega avtorja Arthurja Conana Doyla so bili nekateri prepričani, da veliki detektiv res živi, in to je bila zasluga Doylove skrbi za razne realistične podrobnosti. Mednje sodi tudi glasba. Vsi vemo, da Holmes igra violino – glasbilo se pojavlja v večini filmov in tudi v najnovejši nadaljevanki –, a izvirne zgodbe vsebujejo še vrsto drugih podatkov. Holmes izvaja na violini skladbe Mendelssohna in Offenbacha, na koncertih in v operi posluša glasbo Chopina, Sarasateja, Wagnerja in Meyerbeerja, Watsona zabava z anekdotami o Paganiniju, zaplete se z operno pevko Irene Adler in izda monografijo o motetih Orlanda di Lassa. Poleg tega razglablja o razlikah med Stradivarijevimi in Amatijevimi violinami pa tudi med pianistkami in strojepiskami. Koncertni spored je detektivsko natančna rekonstrukcija Holmesovega glasbenega sveta. Skladbe povezujejo odlomki iz Doylovih zgodb v novem prevodu, ki se kljub raznovrstnosti povezujejo v smiselno celoto.

 

Vstopnice: 15 € / predprodaja 12 € / upokojenci 12 € / študenti, invalidi 7,50 €
Vstopnice s popustom je možno kupiti le v Informacijski pisarni Narodnega doma Maribor in največ uro pred koncertom na prizorišču koncerta.
Festival Maribor Carousel