SI

I

EN


Fantazija

Viteška dvorana, Pokrajinski muzej Maribor

17. 9. 2017 ob 11:00

Peter Matzka, violina
Christian Schmidt, klavir


 

Spored
Robert Schumann: Fantazijske skladbe za violino in klavir, op. 73
Ernest Chausson: Poema za violino in klavir, op. 25
César Franck: Sonata za violino in klavir v A-duru

Med najbolj tipične oblike muziciranja v »romantičnem« 19. stoletju je sodilo domače, salonsko preigravanje komorne, torej »sobne« glasbe. Igralo se je vse in igrali so malodane vsi: tako glasbeno izobražene hčere kot dobrodošli glasbeni gostje so se kratkočasili ob preigravanju klavirskih priredb simfonij, odlomkov iz oper, preprostih duov in triev ali lahkotnih klavirskih skladb. Kdaj pa kdaj so iz teh glasbenih druženj pognali genialni presežki, kakor denimo v sobi Franza Schuberta, pri katerem so navadno zveneli skladateljevi nadvse izvirni samospevi.

Komorna glasba je v 19. stoletju s svojo umetniško in izrazno težo pogosto močno prerasla svoje izvirne okvire. To vsekakor drži za dela Roberta Schumanna, ki je v svojem življenju, polnem vzponov in padcev, nihal tudi med predanostjo komorni ter simfonični glasbi. Njegova izčiščena in prelepa komorna glasba ostaja priljubljena še danes.


Chaussonovo Poemo se pogosto izvaja v različici za solistično violino in orkester, vendar jo zaradi njene mikavnosti in »sanjave sladkobnosti«, kakor jo je opisal C. Debussy, violinisti zelo radi zaigrajo tudi na komornih večerih s svojimi klavirskimi partnerji. Nasprotno je znamenita Franckova sonata »težka«, kakor da bi bila prava simfonija ‒ kompozicijsko in izrazno je tako zgoščena in kompleksna ter dramatično napeta, da izžema iz izvajalcev zadnje atome moči, v pravšnji prodorni izvedbi pa nepremične priklene na sedeže tudi poslušalce. Takšno izvedbo si gotovo lahko obetamo od izvajalcev našega koncerta: ob našem rednem gostu in prekaljenem pianistu Christianu Schmidtu bo tokrat nastopil izjemni violinist Peter Matzka, sicer koncertni mojster simfoničnega orkestra RSO z Dunaja.


Večer, ob katerem bomo lahko dali svoji domišljiji prosto pot …


 

Vstopnice: 15 € / predprodaja 12 € / upokojenci 12 € / študenti, invalidi 7,50 €
Vstopnice s popustom je možno kupiti le v Informacijski pisarni Narodnega doma Maribor in največ uro pred koncertom na prizorišču koncerta.
Festival Maribor Carousel