SI

I

EN


Prava stvar!

V času virtualnih partnerstev, digitalnih zmenkov, nabildanih žensk in hipsterjev s figami na glavah je biti romantik ... hm ... težavna stvar. Da pojasnim: v mislih imam romantičnost stare šole in ne današnjega »poslal-sem-ti-sms-z-vrtnico« približka.

Se še spominjate dnevov, ko je romantičnost pomenila prave vrtnice? Poezijo? Serenade? Pri Festivalu Maribor se jih. Še več: oživljamo čas, v katerih biti romantičen ne pomeni ne le prebiranja poezije, temveč prebiranje poezije – napisane zate! Časov, ko te v nov dan nežno prebudijo zvoki orkestra, ki na stopnicah pred vrati tvoje spalnice izvaja simfonično skladbo – napisano zate!

Drži, beseda teče o hudi, »bad-ass« romantiki. Takšni s tatooji! O velikih čustvih in divjih strasteh, o vseuničujoči ljubezni, o večni ljubezni. A kot vselej, vrtamo globlje, segamo dlje. Vse do glasbene revolucije, neustrašnega individualizma, strasti in intelekta, združenega v nerazumljenem geniju, ki si je drznil človeški sentiment izraziti s povsem novim, radikalnim jezikom.

Se nam upate pridružiti? Premislite, preden potrdite! Obstaja namreč velika nevarnost, da se zaljubite. V romantiko in ekspresionizem. V sanjače in revolucionarje. Globoko. In seveda – za vedno!

Z romantiki na Festivalu Maribor od 3. septembra 2017.