SI

I

EN


NOVICE

news

Hvala!

Kako čas beži, kadar nam je lepo! Težko je verjeti, da je Festival Maribor 2018 že za nami. Bilo je strastno, udarjale so strele, občudovali smo moč srca in uživali v otroškem smehu. Čudili smo se bučanju narave in slavili večna prijateljstva, predvsem pa uživali v osmih čudovitih dneh in nočeh polnih dobre glasbe.

Zanje se vam iz srca zahvaljujemo, dragi
Nicolas Altstaedt, Haydnova filharmonija, Alexander Lonquich, Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, Simfonični orkester SNG Maribor, Gergely Dubóczky, Dávid KutasLászló SeemanMahir KalmikBoštjan Lipovšek, Adriana Magdovski, Konservatorij za glasbo in balet Maribor in Peter Kus! Hvala, da ste bili (veliko in strastno) srce našega festivala. Hvala za vaše razdajanje na našem odru, hvala za vaše prijateljstvo!

Hvala tudi vam, drago občinstvo! Zahvala gre vsem: tako našim najmanšim obiskovalcem – da, tistim z dudami –  kot tudi tistim sivolasim, ki naš festival zvesto spremljate že desetletja. Prav zaradi vas se že lotevamo priprav na novega, zato se ne poslavljamo, temveč vam kličemo nasvidenje in dobrodošli na Festivalu Maribor 2019!

02.10.2018
news

In kaj je vaša strast?

Odkrijte svojo strast! Sledite svoji strasti! Te vrstice se berejo kot marketinški slogani, kajne? In res, v sodobnem življenju, v katerem je za večino dobrin potreben le klik z miško, verjamemo, da je strast kar koli, kar nam pomaga, da se v svoji koži dobro počutimo in kar nam daje občutek, da živimo polno življenje (v večini primerov polno novih čevljev in pološčene pločevine). Zibajoč se v svojem puhastem rožnatem oblačku potrošništva smo pozabili, da je strast vse prej kot občutek ugodja in prijetno popotovanje do nečesa, po čemur hrepenimo. Govorimo seveda o pravem hrepenenju, pozabite na čevlje in avtomobile. O hrepenenju, ki je tako močno, da smo pripravljeni nasprotovati razumu in slediti klicu, čeprav vnaprej vemo, da bo bolelo. Čeprav nam pamet pravi, naj se ustavimo in pozabimo na vse skupaj, gremo naprej. Nimamo izbire. Ne moremo se ustaviti. Preveč nam pomeni. To je strast!

Je v vašem življenju kaj takšnega? Ste že odkrili svojo strast? Če je vaš odgovor nikalen, vas vabimo na koncert
La passione. Na sporedu je namreč kar nekaj najbolj strastne pa tudi najbolj premišljujoče in poglobljene glasbe, ki je bila kadar koli napisana, slišali pa jo bomo v izvedbi izvrstnih glasbenikov, ki so svojo strast našli v njenem izvajanju. Na odru bodo namreč pianist in dirigent Alexander Lonquich in Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije z gosti. Odlična priložnost torej, da se odklopite od zunanjega sveta in potopite v globine svoje duše. V njih se prav gotovo skriva tudi vaša strast in čaka, da jo odkrijete. Obljubimo!

PS: Obljubimo tudi, da se tisti del vašega popotovanja, ki zajema trpljenje, prične šele potem, ko boste že zdavnaj zapustili koncertno dvorano!

24.09.2018
news

Moč srca

Pričnimo z nekaj medicinskimi dejstvi. Človeško srce bije 115.200 krat na dan. To je vrtoglavih 4800 udarcev na uro, kar pomeni, da bi v času našega koncerta Moč srca v nedeljo, 23. septembra morali našteti dobrih 12.000 udarcev. Bi morali. Pa jih ne boste! Ob sporedu, ki ponuja nič manj kot vse Beethovnove sonate za violončelo in klavir, jih bo zagotovo veliko, veliko več. Ne le zato, ker je tak spored izziv tudi za poslušalce, ne le izvajalce, temveč zato, ker je predstavlja sonatni cikel enega vrhuncev Beethovnove ustvarjalnosti, z glasbo, ki je obenem intimna in heroična, strastna in poduhovljena, tenkočutna in dramatična! Neskončno vesolje vzdušij, misli in občutkov, v katerem odseva vse življenje tragičnega genija. In ker bosta na odru Alexander Lonquich in Nicolas Altstaedt, bo to epsko popotovanje še posebej intenzivno in strastno – ognjemet virtuoznosti in vrtiljak emocij. Ste pripravljeni nanj? Kakšna je moč vašega srca?

23.09.2018
news

Nevihta? Tornado!

»Mozartova glasba je tako lepa, da zvabi angele z neba,« je rekel pesnik.

Če smo povsem iskreni, vam ne moremo zagotoviti, da se bodo
v soboto, 22. septembra v Unionsko dvorano spustila krilata bitja, lahko pa vam zagotovimo večer nebeško lepe glasbe in – strele! Ni nam treba vremenskih kart za napoved, da Mozartova zadnja simfonija, primerno poimenovana po vrhovnem Rimskem bogu v izvedbi briljantne Haydnove filharmonije pod vodstvom Nicolasa Altstaedta, prinaša bliskanje in grmenje vsaj tako gotovo kot je ena in ena dve.

Dodajmo še večno priljubljeno Haydnovo simfonijo Ura in dih jemajoči Schumannov Koncert za violončelo in dobili bomo glasbeni vihar Jupitrovih dimenzij. Ne, tokrat ne mislimo na božanstvo, temveč na planet. Velikana, katerega masa je tisočkratnik sončeve ali dvainpolkratnik vseh planetov Sončnega sistema skupaj. Enormne proporce. Za enormen užitek! Ne zamudite ga!

 

 

21.09.2018
news

Od dude do trobente

Se spominjate svojega prvega klasičnega koncerta? Večina ga nikoli ne pozabi. Za vselej nosimo s seboj spomin na vznemirjenje ob pričakovanju nečesa novega, na svečano vzdušje, na žuljenje pološčenih čevljev ali pretesno zapet ovratnik najboljše srajce … spomin na zvoke, glasbo, na čarobnost trenutka, ki osupne in presune.

No, pri
Festivalu Maribor se lahko hvalimo s podatkom, da smo »krivi« za celo generacijo obiskovalcev, ki se svojega prvega obiska koncerta zagotovo ne bo spomnila. Vzrok ni v kakšnem travmatičnem doživetju (bog ne daj), temveč v dejstvu, da so bili ob obisku koncerta še v pleničkah!

Prav ste prebrali. Smo eden redkih festivalov, ki se lahko pohvali z obiskovalci, katerih starost se šteje v mesecih in ki v dvorano ne prihajajo držeč se za roke svojih mam, temveč jih mame prinesejo v naročju.

 

Naši koncerti za dojenčke in malčke so pravi hit, pa tudi odlična investicija v prihodnost. Prepričani smo namreč, da čeprav se mali obiskovalci koncerta ne bodo spomnili, radost in užitek, ki ju občutijo ob poslušanju klasične glasbe, ki jo naši odlični glasbeniki izvajajo v živo in čisto od blizu, ostaneta za vselej. In sčasoma prerasteta v ljubezen do nje.

Odkrivanje in ustvarjanje glasbe v naša življenja prinašata radost in užitek, zato obiskovalcem Festivala Maribor  (ne le malčkom) ponujamo še več priložnosti za ta doživetja. Dobrodošli v Zvočnem vrtu, čarobnem svetu, kjer rastline in živali oživijo s pomočjo zvokov. To je razstava prav posebne vrste, na kateri nikjer ne boste videli napisa »Ne dotikajte se razstavljenih predmetov!«. Nasprotno. Prosili in vzpodbujali vas bomo, da jih vzamete v roke, jih raziščete, in izzvali, da iz njih izvabite zvoke in ustvarite glasbo.

 
Sprejmite izziv! Radost (in spomini) zagotovljeni!

10.09.2018
news

Strast a l'anglaise

Na pripadnike katere nacionalnosti pomislite ob opisu »strastni«? Na Italijane, gotovo (strastni uživači dobre hrane in vina), na Francoze, brez dvoma (strastni so do, no, strasti … saj veste, »amour fou«), morda Špance, katerih zastavo vihti nihče drug kot Don Juan; toda na Angleže?

Pri
Festivalu Maribor smo se povečini strinjali, da niso prav očitni kandidati. Sodelavka jih je na primer opisala takole: »Edini res strasten trenutek, ki mi je ostal v spominu po mojem bivanju na Otoku, je prepir med mojo stanodajalko in njenimi sestričnami o tem, ali je na ‘scone’, maslene kolačke, brez katerih ni popoldanskega čaja, treba najprej nanesti smetano ali marmelado. Razvnela se je strastna debata (povišani glasovi in zariple ličnice) in preden so se tetke vsaj za silo umirile, sem, lačna študentka, mirno zmazala tono kolačkov, ne da bi to opazile. (Najprej sem nanesla marmelado, če ste se morda spraševali.)«

No, Nicolas Altstaedt in Barbara Švrljuga Hergovich, odgovorna za program našega festivala, sta nasprotnega mnenja (o Angležih, ne kolačkih). Prepričana sta, da so Angleži strasten, vročekrven narod in to nameravata tudi dokazati. S pomočjo Elgarja in Haydna ter njunih mojstrovin! V zanosni izvedbi predanih in energičnih Haydnovih filharmonikov pod vodstvom njihovega karizmatičnega umetniškega vodje, ki nam bodo brez dvoma spodnesli tla pod nogami in pospešili srčni utrip. Dokazali bodo, da »za vsako elegantno popisano stranjo, prikupnimi melodijami in navidezno lahkotnostjo brbota življenjska sla, ki se kot tekoča lava pretaka pod zaspano, zeleno angleško pokrajino.«

Pozabite torej na zgoraj omenjene kulturne stereotipe. Pozabite pa tudi na nežno zapečene kolačke. Strast je namreč najbolje užiti – surovo!

03.09.2018
news

Strast. Do glasbe. Do življenja!

»V svetu niso dosegli ničesar velikega brez strasti,« ugotavlja filozof*.

In pri
Festivalu Maribor se popolnoma strinjamo! Strast je pogonska sila nebrzdane ustvarjalnosti, ki je postala prepoznavni znak našega festivala. Je tista brbotajoča, goreča, eksplozivna energija, ki žene naše glasbenike v nedoumljive višave. Je nevidna sila, ki kot magnet privlači nas, poslušalce. Je neustavljiva moč, ki veže ene in druge v celoto, ko se združeni v mogočnem izbruhu emocij zlijemo v eno.

Zato smo strast postavili v središče letošnjih festivalskih programov. Od Haydnove strasti do lepote do Beethovnove strasti do svobode, od Mozartove strasti do življenja do otroške strasti do odkrivanja in spoznavanja novega. S karizmatičnim (in strastnim!) Nicolasom Altstaedtom na čelu izbranega seznama uveljavljenih glasbenikov, med katerimi omenimo Alexandra Lonquicha, Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, Simfonični orkester SNG Maribor, Gergelyja Dubóczkyja, Mahirja Kalmika, Dávida Kutasa, Lászla Seemana, Boštjana Lipovška in seveda orkester Haydnove filharmonije, ki skupaj z izbranimi slovenskimi in tujimi glasbeniki tvori rezidenčni orkester festivala, je gotovo: čaka nas nekaj velikega!

 

Pridružite se nam med 20. in 28. septembrom, da skupaj izživimo strast do (odlične) glasbe. In življenja!

*G. W. F. Hegel

11.07.2018