SI

I

EN


Haydnova filharmonijaHaydnovo filharmonijo, rezidenčni orkester palače Esterházy, je leta 1987 ustanovil Adam Fischer. Tedaj se je imenovala Avstrijsko-madžarska Haydnova filharmonija, sestavljali pa so jo člani Dunajske filharmonije in Madžarske nacionalne filharmonije. Fischerjev namen je bil združiti izbrane glasbenike obeh držav še pred padcem »železne zavese«, da bi skupaj presegali meje s preigravanjem del Josepha Haydna.

Nicolas Altstaedt je v sezoni 2015/2016 prevzel umetniško vodstvo orkestra, ki od leta 2016 nastopa zgolj še pod imenom Haydnova filharmonija. Med vrhunci sezone 2016/17 so bile pod Altstaedtom izvedba Haydnovega Stvarjenja v palači Esterházy Eisenstadt z oddajanjem v živo z avdio-vizualne platforme fidelio in ORF3 ter obsežni turneji po Kitajski. Poleg tega je orkester nastopil z Marcom Minkowskem, Alexandrom Lonquichom, Francoisom Leleuxom, Sharon Kam in Mikkom Franckom v palači Esterházy in na prizoriščih, kot so MÜPA Budimpešta, Dunajska koncertna hiša in Koncertna hiša v Dortmundu.

Izven palače Esterházy Eisenstadtz je orkester mednarodno zaslovel z obsežnimi turnejami tako po Avstriji in Madžarski kot preostali Evropi ter v ZDA, na Japonskem, v Koreji in na Kitajskem. Da se orkester razvija v pomembno mednarodno telo, dokazujejo tudi številna vabila k sodelovanju z Dunajsko koncertno hišo in Musikvereinom, Budapest MÜPA, Schubertiado v Schwarzenbergu, Musikvereinom v Gradcu, Tonhalle Zürich, koncertno dvorano Victoria Hall v Ženevi, Festivalno dvorano Baden-Baden, Berlinsko filharmonijo, Nacionalnim avditorijem Madrid, barcelonskim koncertnim prizoriščem Palau de la Musica Catalana ter BBC Proms v Londonu in newyorškim festivalom »Mostly Mozart«.

Orkester je med letoma 1987 in 2001 pod vodstvom Adama Fischerja posnel vse Haydnove simfonije za založbo Nimbus; posnetki simfonij št. 40 do 54 so bili nagrajeni s priznanjem »najboljše v letu« angleške glasbene revije Gramophone. Med letoma 2004 in 2008 sta Adam Fischer in Haydnova filharmonija ponovno posnela Haydnove Londonske simfonije, ki so si leta 2006 in 2008 prislužile odmevno nagrado Echo Klassik. Posnetek Mozartovega Koncerta za klarinet s Sharon Kam je leta 2011 prejel nagrado Diapason D'or.

Haydnova filharmonija je rezidenčni orkester Festivala Maribor 2018.

JUPITROVA STRELA

22. 9. 2018 19:30